Castelldefels una ciutat diversa a cavall entre el Mediterrani i el Garraf.

“Somio un Castelldefels
blau verd com una maragda,
el verd fosc de les pinedes
i el cristall de la mar blava”
(Ramon Fernàndez Jurado)

Castelldefels és una ciutat del Baix Llobregat, situada a 30 minuts de Barcelona i a 15 minuts de les dues terminals de l’aeroport de Barcelona. Entre el Mediterrani i el Garraf.

Situada al sud de Barcelona i ben comunicada amb transport públic (autobús i xarxes de rodalies de tren), mira permanent al Garraf amb qui comparteix litoral mediterrani i serralada, les muntanyes del Garraf.

El Parc del Garraf disposa d’una extensió de 12.820 hectàrees, amb dos blocs geològicament ben diferenciats: un de roques calcàries i dolomites i una banda petita de gresos vermellosos, a l’extrem oriental del parc. Bona part de la vegetació que es pot trobar són matolls densos on dominen el garric i llentiscle i on creix sense mesura el margalló, el càrritx i altres espècies de procedència africana. A l’interior, el paisatge canvia i hi podem trobar alzinars i pinedes de pi blanc que es troben en procés de regeneració per diversos incendis forestals. A les valls predomina l’alzina, el boix, la roja el lligabosc i el marfull.

La gran insolació, la manca d’aigua i el relleu abrupte no permeten que hi visqui una fauna molt diversa, sinó que hi viuen unes especies adaptades a les condicions del massís. Conviuen la merla roquera, la merla blava, el còlit negre i el còlit ros, l'hortolà, la cogullada fosca i el trobat. Hi perviuen encara, espècies que es troben en perill d'extinció com el falcó i l'àliga perdiguera, a part d'altres rapinyaires. El vessant litoral del massís ofereix també una oportunitat als ocells marins que ha estat aprofitada recentment pel corb marí.

Castelldefels té a tocar uns dels espais d’especial interès natural més bonics que hi ha, el Delta de Llobregat que sobreviu a ambdós costats de les pistes d’aterratge de l’aeroport. Compta però, amb un espai natural propi l’Olla del Rei, un espai que serveix d’aturada a molts ocells migratoris i que acull diverses espècies de fauna ben diversa.

És una població que compta amb uns 70.000 ciutadans (aprox.) i que una de les seves peculiaritats és la diversitat de llengües que s’hi parlen per la gran varietat de persones que acull. Una ciutat diversa, eminentment turística, que s’ha fet un lloc en el Baix Llobregat com a ciutat cultural i que té una història que podreu descobrir en aquest enllaç.

A Castelldefels, la història té també un pes important. La ciutat està plena de testimonis del pas del temps: el Castell, la part més antiga del qual data del segle XIII. Es va ampliar el segle XVIII i remodelar el segle XX. Recentment, el Castell ha estat transformat en museu. Sota el Castell, descansen les runes d’una antiga vila romana. Altres testimoniatges històrics són les torres de guaita, construïdes de cara al mar on, permanentment, els vigilants alertaven de les visites dels pirates, i les torres de defensa, que els propietaris rics de les masies van fer construir per fer-los front i salvaguardar les seves propietats. Durant la Guerra Civil, al Castell hi van ser presoners els lluitadors de les Brigades Internacionals.

Un dels ciutadans més representatius del món esperantista, Ramon Fernàndez Jurado, lluitadors incansable pel drets i les llibertats, esperantista i republicà, hi va viure molts anys i en va ser regidor del seu Ajuntament.