Xavier Alcalde i Villacampa

És innegable l'aportació de Zamenhof a la teoria de la no violència. L’esperanto és una eina de pau.

Va néixer a Barcelona i estudià ciències polítiques.

Va fer recerca sobre la pau i els moviments socials a l'Institut Català Internacional per la Pau (Barcelona) i a la Scuola Normale Superiore (Florència). L'any 2021 va ser professor associat a l'École des hautes études en sciences sociales (París).

Avui en dia ensenya a diversesuniversitats i dedica gran part del seu temps a la recerca sobre la història social de l'esperanto. Sobre aquest tema ha publicat dotze articles i capítols de revista en diverses llengües.

Kune kun José María Salgado li kunordigis la kolektivan verkon "Antaŭ unu jarcento. Esperanto kaj la granda milito [Ara fa un segle. Esperanto i la gran guerra]" (SAT-EFK, París, 2018). Krome, li ĵus publikigis "Esperanto i anarquisme: els orígens (1887-1907)" (Edicions Malcriàs d’Agràcia, 2022).

Juntament amb José María Salgado va coordinar l'obra col·lectiva "Antaŭ unu jarcento. Esperanto kaj la granda milito [Ara fa un segle. Esperanto i la gran guerra]" (SAT-EFK, París, 2018). A banda, ha publicat recentment "Esperanto i anarquisme: els orígens (1887-1907)" (Edicions Malcriàs d’Agràcia, 2022).

Des del 2019 és membre de l'Acadèmica d'Esperanto.

Tornar al llistat de ponents