Benvinguts a Vic.

Aquest és un congrés jubilar car ja l’any 1924 hi tingué lloc el nostre XI congrés. La Junta de l’Associació Catalana d’Esperanto rebé i acceptà de seguida la proposta local per celebrar i homenatjar aquell congrés fent-ne un altre, cent any després.

La perspectiva històrica dóna una certa base a l’actuació present però també ens suposa una certa responsabilitat. Podem estar orgullosos dels esperantistes, ara penso sobretot en la figura il·lustre d’en Josep Pratdesaba, que foren capaços d’organitzar un congrés exitós i maldem per mantenir el nivell que ells assoliren llavors. Amb aquesta idea d’establir un lligam històric, des del 26 d’abril fins al 26 de maig hom pot visitar l’exposició pel congrés de 1924 al Temple Romà, que ha estat possible per la dedicació del Carles Costa, que li agraïm especialment.

Els ateneus populars i el seu paper en la divulgació cultural i científica són el tema del congrés d’enguany car els ateneus tingueren una importància cabdal en el progrés de l’esperanto i de la cultura catalana entre les classes humils. Aquesta tasca , aleshores i ara és molt important i sn mereix la seva difusió car un poble culte és la base imprescindible per al progrés i una veritable democratització de la societat.

A tots els congressistes us desitgem una agradable participació i que gaudiu de la ciutat que ens acull.

Alfons Tur i Garcia
president de l’Associació Catalana d’Esperanto